Babi Pangangsaus
Ik kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.
De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.
Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.
Wij vinden het in ieder geval zo lekker, dat we het recept hier plaatsen.
De saus smaakt heel goed bij bijvoorbeeld loempia’s, vegetarische balletjes of bij foe yong hai.
Ingredienten
– 1/2 stengel bleekselderij
– 2 uien
– 1/2 bol knoflook
– 1 theel chilivlokken
– 1/4 citroen
– 1/4 sinaasappel
– 25 gr ananas (blik)
– 15 gr gember
– 25 gr roomboter
– 80 gr tomatenpuree
– 200 ml natuurazijn
– 200 gr kristalsuiker
– 1 eetl zout
– 2 eetl maizena of meer
Bereidingswijze
Snijd de bleekselderij in stukken
Pel de ui en snijd in parten. Pel de tenen knoflook.
Boen de parten citroen en sinaasappel.
Schil de gember en snijd in plakjes.
Doe de bleekselderij, ui, knoflook, chilivlokken, citroen, sinaasappel, ananas en gember in de blender en maal tot een grove puree.
Het mengsel heeft nog stukjes ter grootte van een rijstkorrel.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de puree 5 minuten op niet te hoog vuur.
Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook.
voeg nu de tomatenpuree, azijn, suiker en zout toe en breng opnieuw aan de kook.
Kook tot ongeveer de helft in, duurt ca 30 minuten.
Haal van het vuur.
Meng de maizena met 6 eetl water en voeg toe aan de saus, meng tot deze de gewenste dikte heeft.
(ik had meer maizena nodig)
Het recept is voor een flinke hoeveelheid, dus handig om de saus in porties te delen.
Schep de saus in schone potten of bakjes.
De saus is wel 2 weken houdbaar in de koeling. Je kunt het ook goed invriezen.
Ook lekker
Rendang kool
Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...
Smoor van kip en tomaat
Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...
Sajoer toemis van boontjes
Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...
Nasi goreng (als van de Chinees)
Nasi goreng (als van de Chinees)Het was even zoeken en proberen, maar we hebben het ultieme recept.Nasi goreng of fried rice als van de Chinees.Deze nasi goreng bestaat uit heel weinig ingrediënten en smaakt precies als van de Chinees.Ideaal als bijgerecht, past bij...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Boemboe Bali van eieren
Boemboe Bali van eierenWeer een Indonesisch eigerechtje voor je rijsttafel.Op onze site staan al Besengek van eieren, Sambal goreng telor, Rendang van eieren en Telor Masak BaliHet leuke van een rijsttafel is natuurlijk een tafel vol verschillende gerechtjes.Een of...
Lalab Tomaat
Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Chinese komkommersalade
Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...