Mac and cheese met prei

Macaroni met kaassaus dus.
Het is niets meer, maar mac and cheese klinkt wel beter.
Het is vooral in Noord-Amerika een geliefd gerecht, en wordt ook veel als bijgerecht bij de barbecue gegeten. Ik moet er niet aan denken!
Toch nieuwsgierig naar dit enorm calorierijke gerecht hebben we het afgelopen week eindelijk eens gemaakt.
Wel groenten toegevoegd, want macaroni met alleen kaassaus kan toch echt niet.
Mac and cheese is makkelijk, bijzonder vullend, maar wel lekker voor op een gure herfstdag.
En een salade erbij maakt weer een heleboel goed.

Ingredienten

– 1 teen knoflook
– 1 sjalot
– 2 theel pittige mosterd
– 1 theel paprikapoeder
– 50 gr boter
– 50 gr bloem
– 450 ml melk
– 200 ml room
– 175 gr geraspte oude kaas
– 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– 300 gr macaroni
– 400 gr prei
– scheutje olijfolie
– zout/peper
– 2 handjes panko/grof paneermeel

Bereidingswijze

Kook de pasta al dente.
Snipper de knoflook en sjalot.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de sjalot en knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de bloem en paprikapoeder toe en laat deze al roerende goed garen.
Voeg een flinke scheut melk toe, roer goed met een garde tot de melk geheel is opgenomen. Herhaal dit tot de melk op is, meng nu ook de room door de saus.
En voeg tot slot de mosterd, de geraspte kaas en 50 gr Parmezaanse kaas door. Laat al roerende goed smelten.
Was en snijd de prei in ringen en smoor deze in een scheutje olie tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de macaroni met de prei en kaassaus en schep het geheel in een ovenschaal.
Meng de panko met de resterende 50 gr Parmezaanse kaas en strooi dit over je macaronimengsel.
Zet de schaal in de oven, ca. 15 minuten op 200 graden en zet tot slot de gril aan voor een mooi bruin korstje.

Ook lekker

Rendang kool

Rendang kool

Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Orzosalade caprese

Orzosalade caprese

Orzosalade capreseDe klassieke caprese: tomaat met mozzarella en basilicum nu gecombineerd met pasta.Als dressing hebben we pesto toegevoegd.Een heerlijke zomerse maaltijdsalade.Ingredienten– 150 gr orzo– 250 gr kleine tomaatjes– 1 bol mozzarella of kleine bolletjes–...

Curry kool

Curry kool

Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjesHeel makkelijk en heel snel klaar.Nu eens een keer tortellini zonder romige saus.IngredientenLet op voor 2 personen– 250 gr verse tortellini (bijv. kaas/tomaat vulling)– 200 gr kastanje champignons– 50 gr...

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...