Pesto’s dips en sauzen
Onze pesto´s dips en sauzen
Babi Pangangsaus
Babi PangangsausIk kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.Wij...
Griekse fetadip
Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Remouladesaus
RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...
Bruschetta met tomaat
Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...
Pesto van salie en walnoten
Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...
Pistou
PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...
Daslookolie
DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...
Daslookboter
DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...
Pesto van broccoli
Pesto van broccoliPesto maken wij regelmatig.Een klusje van 5 minuten, en zelfgemaakt is zo veel lekkerder.Pesto van basilicum, boerenkool, rucola en zevenblad staan al op onze site.En daar komt nu deze pesto van broccoli ook bij.Super gezond, verrassend lekker,...
Paddenstoelentapenade met walnoten
Paddenstoelentapenade met walnotenWij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.Een lekker smeerseltje...
Vegetarische hartige jus
Vegetarische hartige jusSoms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met preiMaar nu heb ik wel zo'n lekkere...
Romesco saus
Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...
Bloemenboter
BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...
Cowboy Caviar
Cowboy CaviarCowboy caviar of Texas caviar is een salade van o.a. zwarte boontjes, mais, tomaten, rode uien avocado. Alles gemengd met een frisse, pittige dressing.Bovendien is het een feestelijke kleurige salade om te zien.Je kunt met deze Cowboy Caviar veel kanten...
Ranch dressing
Ranch dressingAmerika's beroemdste dressing.Ranch dressing is een bekende klassieke slasaus.Men gebruikt het als sladressing, dipsaus voor rauwkost, bij frietjes en nog veel meer.Je kunt het ook in Nederland in de supermarkt vinden. Maar zelf maken zonder kunstmatige...
Aioli
AioliAioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus...
Mexicaanse kruidenmix
Mexicaanse kruidenmixNadat we pas de recepten voor een heerlijke guacamole en onze Pico de Gallo hebben geplaatst, is het nu tijd voor onze Mexicaanse kruidenmix.Een lekker pittige mix zonder toevoegingen of gekke e-nummers!Heel handig om deze kruidenmix in...
Guacamole
GuacamoleNog een recept voor een heerlijke zelfgemaakte guacamole.Ja, 3 jaar geleden hebben we al een lekker recept op deze site geplaatst van tomaatjes gevuld met guacamole. Makkelijk, snel en romig door een beetje crème fraîche.Dit recept is ook makkelijk en snel,...
Pico de Gallo
Pico de Gallo Haal de zon in huis met deze frisse maar ook pittige tomatensalsa met Jalapenos.Een klassieker uit de Mexicaanse keuken!Veelzijdig te gebruiken als bijgerecht bij tortillaś en tacoś of als dip met nachoś bijvoorbeeld. Ingredienten- 5 tomaten- 1...
Twee heerlijke smeersels
Twee heerlijke smeerselsWe hebben weer twee heerlijke nieuwe smeersels voor jullie.Op onze site staan er al meerdere zie: pestos-dips-en-sauzenDips en smeersels zijn altijd goed.Lekker voor op brood, stokbrood, toast, wrap etc.Bij de borrel, als voorafje of als lunch,...
Teriyaki saus
Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...
Mousse van paddenstoelen
Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...
Andere kruidenboters
Andere kruidenboters Als je eens zin hebt in een andere kruidenboter hebben we twee leuke tips. Een lekkere pittige boter met cayennenpeper en chilivlokken. En een Italiaanse boter met zongedroogde tomaatjes. De boters zijn net als knoflookboter snel gemaakt, dus net...
Tzatziki
TzatzikiEen origineel grieks recept . Een frisse yoghurtdip met komkommer en knoflook. Heelijk als bijgerecht of op een stukje brood. Ingredienten- 1 komkommer - ½ liter griekse yoghurt - 4 teen knoflook geperst - 1 eetl azijn - 3 eetl olijfolie - 2 theel dille -...
Paddenstoelenkaviaar
PaddenstoelenkaviaarLijkt op tapenade, maar dan zonder olijven en zachter van smaak. Heerlijk op een crostini, als voorafje, bij soep of als borrelhapje. Ingredienten- 200 gr kastanjechampignons- 2 teen knoflook- 1 sjalotje- 1 eetl olijfolie- 1 eetl peterselie,...
Puree de habas
Puree de habas Tuinbonenpuree uit Spanje. Tuinbonen, geroosterde knoflook, rozemarijn en olie zijn de ingrediënten voor dit heerlijke smeerseltje voor op een warm broodje. Naast aioli en een olijventapenade mag deze frisgroene puree de habas niet ontbreken bij je...
Pittige paprika hummus
Pittige paprika hummus De bekende hummus op basis van gepureerde kikkererwten maar dan gemengd met gegrilde paprika’s, gerookt paprika poeder en een snuf cayennepeper. Voor als je zin hebt in iets pittigs op je broodje. Ingredienten- 2 rode paprika’s - 250 gr...
Drie tapenades voor bij de borrel
Drie tapenades voor bij de borrel Altijd goed, wat lekker brood en wat lekkere smeerseltjes bij de borrel of om een etentje of bbq mee te beginnen. Tapenades smaken lekker zomers en zijn supermakkelijk te maken. We hebben nu drie verschillende tapenades gemaakt, een...
Kruidenboter
KruidenboterZelfgemaakte kruidenboter, met verse knoflook en verse kruiden. Geen pakjes of zakjes nodig. En het smaakt echt zoveel lekkerder. Ingredienten- 200 gr roomboter - 4 tot 6 grote teen knoflook - ± 3 eetl peterselie - ± 3 eetl bieslook - zout/peper - paar...
Knoflooksaus
KnoflooksausSupersnel klaar en o zo lekker. Eenmaal zelf gemaakt, koop je nooit meer kant en klaar. Ingredienten- 200 ml mayonaise - flinke scheut yoghurt - 4 teen knoflook - 3 eetl peterselie - 1 eetl bieslook - beetje verse peper BereidingswijzeMeng de mayonaise met...
Rabarberchutney
RabarberchutneyEigenlijk is het advies om na 21 Juni geen rabarber meer te oogsten. Maar ja, wat als je terug komt van vakantie en er zitten nog veel rabarberstengels aan je plant? Juist. Ik heb er toch nog maar een paar geplukt en er lekkere chutney van gemaakt....
Pasta met boerenkoolpesto
Pasta met boerenkoolpesto We hebben er weer een in de reeks “eet boerenkool eens anders”. Een verrassend lekkere pesto van boerenkool. Maak deze pesto, kook ondertussen je pasta, en met 10 minuten kun je aan tafel! Wij bakken nog wel wat tomaatjes voor op de pasta en...
Muhammara
MuhammaraNog een verrassend lekkere dip uit het Midden-Oosten. Komt oorspronkelijk uit Syrie, maar je vindt het nu in vrijwel alle landen. Een mooie rode paprikadip die alle smaken bevat: zoet, zuur, zout en vooral lekker pittig! Smaakt heerlijk bij alles: als dip op...
Bietendip met feta
Bietendip met fetaVorige week waren we op een prachtig Grieks eilandje en kregen iedere avond voor het eten als starter lekker geroosterd brood met deze zeer smakelijke bietendip. De dip is gemaakt van bietjes, feta en Griekse yoghurt. Heel snel klaar en heerlijk op...
Raita
RaitaEen verfrissende yoghurtsaus of yoghurtdip uit de Indiase keuken die veel wordt gegeten bij pittige gerechten, zoals curry’s. Het lijkt erg op de bekende tzatziki maar door het gebruik van andere kruiden is de smaak verrassend anders. Maak het eens als vervanger...
Zevenblad pesto
Zevenblad pestoNa jaren irritaties en een gevecht om zevenblad, ook wel tuindersverdriet genoemd, uit de tuin te krijgen, hebben we nu de gouden oplossing: we eten het op! Het schijnt dat dit meest beruchte onkruid nog heel gezond is ook: het bevat mineralen,...
Pesto van rucola en walnoten
Pesto van rucola en walnoten Als je eenmaal verse pesto hebt geproefd, wil je nooit meer anders, schreven we bij ons recept van Pesto alla Genovese. Dat klopt, Pesto uit een potje wil je echt niet meer. Maar wat je waarschijnlijk wel wilt: is eens een andere pesto...
Hummus
HummusDeze supergezonde,heerlijke puree of dip op basis van gepureerde kikkererwten kom je nu overal tegen, in bijna iedere supermarkt kun je het wel kopen. Wij maken het liever zelf, het is zo klaar en je weet wat er in zit. Hummusrecepten zijn er ook te kust en te...
Thousand Island dressing
Thousand Island dressing De overbekende dressing die je makkelijk zelf kunt maken. Dit recept komt van 24 kitchen. Ingredienten- 1 groene paprika - ½ bos peterselie - citroensap van ½ citroen - 2 eetl melk - 4 eetl chilisaus - 4 eetl ketchup - 100 ml halvanaise -...
Artisjoktapenade
ArtisjoktapenadeNaast pesto, tapenade en paddenstoelenkaviaar is ook dit bij ons een favoriet smeerseltje voor op een stukje brood. Deze heeft weer een totaal andere smaak dan de tapenades van zongedroogde tomaten of olijven. Leuk wanneer je bij een etentje/bufet wat...
Tapenade van zongedroogde tomaatjes
Tapenade van zongedroogde tomaatjesTapenade van zwarte of groene olijven, met of zonder ansjovisfilets, wel of geen kappertjes, pijnboompitjes, basillicum of knoflook. Iedereen heeft wel zijn eigen recept. Maar één ding hebben ze wel gemeen: zelfgemaakt smaakt zoveel...
Pesto alla Genovese
Pesto alla genovese Als je eenmaal verse pesto hebt geproefd, wil je nooit meer anders! En als je weet hoe makkelijk het te maken is………… Ingredienten- 100 gr verse basilicumblaadjes- 50 gr pijnboompitjes- 40 gr knoflook- 50 gr parmezaanse kaas of pecorino- zout- ± 6...
Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suiker
Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suikerZe zijn weer volop verkrijgbaar, stoofperen!Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter.Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, als bijgerecht mogen ze met de kerst niet ontbreken, maar ook als dessert...
Pastinaak- aardappelsoep
Pastinaak- aardappelsoepEen echt herfst of winter soepje.lekker lobbig en romig.Met maar een paar ingrediënten zet je in 30 minuten dit heerlijke soepje op tafel.Ingredienten– 2 eetl olijfolie– 1 ui– 2 tenen knoflook– paar takjes tijm– 400 gr pastinaak– 200 gr...
Rendang kool
Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...